نحوه برخورد با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
1- موفقیت تحصیلی او را بهانهای برای محبت کردن قرار ندهید و همین طور عدم موفقیت و قصور در امر تحصیل را بهانهای برای کاهش محبت خود نسبت به او قرار ندهید. دانشآموز باید جدای از رفتارش مورد محبت و عشق شما قرار بگیرد. بنابراین در مقابل شکستهای تحصیلی او فقط عوامل موثر را شناسایی کنید.
2-عملکرد تحصیلی دانشآموزان را با هیچ کس مقایسه نکنید.
3-احساس خود را نسبت به موفقیتهای او هر چند که اندک باشد بسیار واضح و شفاف اعلام کنید.
4-انتظارات خود را خیلی دقیق و شفاف با توجه به توانایی و استعداد و علاقههای دانشآموزان بیان کنید. به عبارتی اول برای خود معلوم کنید، سپس با دانشآموزان در میان بگذارید و در هر مورد که دانشآموزان اعلام آمادگی و توانمندی کرد، آن را جمع بندی کرده و در یک دفترچه یادداشت کنید و سپس هر نوع امکاناتی که لازم است برای کمک کردن به دانشآموزان که بتواند آن انتظارات را برآورده کند، فراهم نمایید و سپس دانشآموزان خود را تشویق کنید که همه توان خود را به کار ببرند و به شوق و تلاش او پاداش بدهید، اما نتیجه عملکردش را بگذارید خودش ارزیابی کند، اگر در ارزیابی اش خود را ناموفق ارزیابی کرد، او را همراهی کنید تا بار دیگر شروع کردن را تجربه کند (خیر، 1391).
عوامل روحی و روانی افت تحصیلی
افت تحصیلی یک کودک موجب بهبود وضعیت پیشرفت تحصیلی وی نمی شود و از این نظر تا حدود زیادی بی فایده است اما در عوض عوارضی برای کودک به دنبال دارد که قابل توجه است. یکی از عوارض جبران ناپذیر مردودی بر روی شخصیت کودکان، کاهش عزت نفس و خودپنداره مثبت است. امروزه نقش خودپنداری مثبت در موفقیت انسان ها مورد تأکید صاحبنظران و پژوهشگران تربیتی است آنان بعد از خانه، مدرسه را مهمترین نیروی شکل دهنده خودپنداری میدانند موستکاس[1] معتقد است که ما همه اشتباه میکنیم. مرتبک خطا شدن و پایین آوردن اعتبار و حیثیت یک کودک و در عین حال آگاه بودن از این که شخصیت کودک بیمار میشود بسیار جدی تر از آن است که کودک کلمات را به هنگام قرائت جا بیندازد (بهرام زاده، 1391).
کاهش اعتماد به نفس کودک که حاصل از شکست هاست، بزرگترین عامل تعیین کننده روند آتی زندگی وی، خاصه زندگی تحصیلی اوست. این شکست ها نگرش ها و اعتقادات وی را نسبت به مدرسه، معلم و دانش منفی میسازد. به گونهای که به مرور از علم و مدرسه روی گردان میشود تا جایی که به انتهای خط میرسد و بالاخره ترک تحصیل میکند شکستهای متوالی و در انجام خواستهای مدرسه ظاهرا هسته مرکزی بسیاری از مشکلات روانی را تشکیل میدهد (بهرام زاده، 1391).
چه مهارتهایی منجر به پیشرفت تحصیلی میشود؟
از دیدگاه صاحبنظران و کارشناسان آموزشی، مهمترین مهارتهایی که میتواند منجر به موفقیت تحصیلی دانشآموزان شود، عبارت است از: هدفگذاری، برنامهریزی درسی، روش صحیح مطالعه، تقویت حافظه، تمرکز و دقت.
[1] – Mostcas
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه: